Menu

Ketonová dieta nejen pro hubnutí – 7 pozitivních účinků na zdraví i psychiku

27. 3. 2019
6 minut čtení

Ketonová dieta je známá především jako způsob pro rychlou a efektivní redukci hmotnosti. Má však spoustu dalších pozitivních zdravotních účinků, které dokážou zkvalitnit váš život. Můžete se do ní s chutí pustit i přestože zhubnout nepotřebujete. Pojďme si představit její zdravotní přednosti.

1) Prevence a léčba diabetes mellitus (DM)

Cukr v krvi mají za úkol regulovat dva hormony – inzulín spolu s glukagonem. Tyto hormony se primárně tvoří v buňkách slinivky břišní. Čím více cukru se tedy v krvi nachází, tím více tělo produkuje inzulínu a tím více pracuje slinivka. Může se samozřejmě stát, že slinivka začne inzulínu prokukovat méně, než je třeba, anebo se produkce může úplně zastavit. V obou případech mluvíme o DM (lidově cukrovka), přičemž se začne hromadit a zvyšovat hladina krevního cukru. Pokud sacharidy omezíme, předcházíme tím vzniku DM. Pokud již cukrovku máte, je možné se s pomocí ketonové diety jejich příznaků částečně zbavit.

2) Redukce rizika kardiovaskulárních chorob

Vzhledem k tomu, že tělo při ketonové dietě štěpí tuky, snižuje se nejen tělesný tuk, ale redukuje se i ukládání tuků v cévách a tím i riziko vzniku aterosklerózy (kornatění tepen). Zvyšuje se hladina HDL cholesterolu, snižuje se hladina LDL cholesterolu, snižuje se krevní tlak a hladina cukru v krvi. Tím se předchází akutnímu infarktu myokardu, ischémii anebo trombózám.

3) Zlepšení pleti a pokožky

 Jak bylo zmíněno – cukr je v těle regulován pomocí hormonu inzulínu. Čím častěji je tělo nuceno produkovat inzulín, tím více se spouští i produkce androgenů (mužských pohlavních hormonů). Ty způsobí hormonální bouři, která negativně ovlivňuje nejen pokožku, ale např. i menstruační cyklus. Navíc je dokázáno, že cukr mírně dehydratuje, což může vést k suché kůži nebo k vráskám. Po vysazení cukrů se začne zlepšovat pleť, začne mizet citlivost a dokonce se může zlepšit i akné.

4) Vaginální mykózy

Nadbytek cukru v těle má za následek tvorbu kyselého prostředí. Tohle prostředí milují kvasinky, které jsou při přemnožení zodpovědné za nejrůznější gynekologické problémy od svědění, přes výtoky až mykózy. Pokud se v potravě omezí cukr, kvasinky nebudou mít možnost se množit.

5) Zánětlivé procesy

Na zpracování cukrů má podíl celý organismus. Ať už to je mozek, slinivka nebo zažívací trakt. Při procesu štěpení se molekuly cukru velmi často vážou na molekuly bílkovin (tzv. glykosylace) a vznikají tak produkty, které se ukládají v tkáních a buňkách našeho těla. To má často za následek vznik zánětlivého prostředí a následnou degeneraci dané tkáně. Některé orgány jsou vůči těmto procesům citlivé a odpovídají imunitní reakcí, která podněcuje vznik nemocí rakovinového typu, všeobecné stárnutí buněk anebo přispívají k vzniku degeneračních onemocnění (např. v mozku Alzheimerova choroba)

6) Zlepšení koncentrace a paměti

Při konzumaci cukru dochází v mozku k uvolňování dopaminu a dalších hormonů. Zpočátku se sice dostaví pocit slasti a uvolnění, ale za krátkou dobu si tělo vyžádá další dávku cukru. V podstatě vzniká stejná závislost jako na tabáku či alkoholu (bylo dokázáno, že k většímu uvolnění dopaminu dochází i po požití drog). Tím, že se omezí příjem sacharidů, omezí se i zbytečná práce mozku. Jinými slovy – mozek se nemusí soustředit na zpracování cukrů. Uvolní se tedy kapacita pro učení a paměť, člověk se lépe koncentruje a má více energie.

7) Psychická stránka

Ne nadarmo se říká, že tělo je nejvěrnějším obrazem duše. Pokud tedy nejste spokojeni se svou postavou, nebudete ani v psychické pohodě a platí to i naopak. Zhubnete-li přebytečná kila, je možné očekávat, že se zlepší nejen vaše fyzické, ale i psychické zdraví. Budete mít radost, že se vám něco daří, že vás lidé chválí a podporují ve vašem úsilí, budete se cítit zdravěji, sebevědoměji a budete mít více energie. Začnete přemýšlet nad jídlem jinak a uvidíte, že se brzy začne dostavovat pocit „štěstí“.


Líbil se vám článek?
Sdílejte jej s přáteli